Vergoedingen zorgverzekering acupunctuur in 2023

Vergoedingen zorgverzekering acupunctuur in 2023.

De zorgpremies voor het nieuwe jaar zijn weer bekend gemaakt en ook de vergoedingen in de aanvullende verzekeringen. Acupunctuur wordt ook volgend jaar weer vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering.
December is een goede maand om je zorgverzekering nog eens te bekijken, en eventueel te wijzigen, dit kan tot en met 31 december 2022.

Acupunctuur vergoeding vanuit de aanvullende zorgverzekering.

Acupunctuur wordt door de meeste zorgverzekeringen vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering.  Over de behandelingen vanuit je aanvullende zorgverzekering betaal je geen eigen risico.  Vaak hanteren zorgverzekeraars een maximum bedrag per behandeling/ per dag en betaal je zelf nog een gedeelte bij.

De zorgverzekeraars eisen dat de acupuncturist is aangesloten bij een erkende beroepsvereniging. Ik ben aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (NVA), die door de meeste zorgverzekeraars worden erkend (uitzondering is Interpolis).

De vergoedingen voor acupunctuur in de aanvullende zorgverzekering.

Het lijkt erop dat de vergoedingen voor 2023 grotendeels hetzelfde zijn gebleven. bij de grotere zorgverzekeringen, zoals CZ, VGZ en Zilveren Kruis. Helaas hebben de zorgverzekeringen geen inflatie correctie doorgevoerd voor 2023 in de vergoedingen voor alternatieve & complementaire zorg. Niet alle zorgverzekeraars bieden acupunctuur aan in het aanvullende pakket, vooral de budget zorgverzekeraars zoals Anderzorg, Hema, Just en Jaaah hebben dit niet opgenomen. De vergoeding voor acupunctuur start bij 25 euro tot volledige vergoeding per behandeling bij de zorgverzekeraars die deze behandelingen in het aanvullende pakket hebben opgenomen.

Bij het vergelijken kun je rekening houden met:

  • De maximale vergoeding voor alternatieve/ complementaire behandelingen. Indien je ook gebruik maakt van bijvoorbeeld osteopathie, voetreflexologie e.d. gaat dit ook van deze vergoeding af.

  • Maximale dagvergoeding is de vergoeding die je per dag krijgt voor alternatieve behandelingen. Als voorbeeld; het consult kost €55,- en je krijgt een dagvergoeding van €45,- dan betaal je zelf nog €10,- bij.

  • Check ook altijd de voorwaarden van je (aanvullende)
    zorgverzekering!

Is een aanvullende zorgverzekering aan te raden?

Dit is een persoonlijke keuze. Ik raad je aan om voor jezelf af te wegen welke zorg je vanuit het aanvullende pakket nodig denkt te hebben. Een aanvullende zorgverzekering is er niet alleen voor acupunctuur, maar ook voor fysiotherapie, brillen en lenzen, hoortoestellen, zorgkosten in het buitenland, zwangerschap en geboorte en soms zit tandzorg er ook bij. Mocht je kinderen onder de 18 jaar hebben, vallen zij onder dezelfde zorgverzekering als één van de ouders.

Als je weet van welke zorg je gebruik maakt, kun je afwegen welk aanvullend pakket geschikt is voor jou. Een goede vergelijking is aan te raden, de kosten voor een aanvullende zorgverzekeringen kunnen flink oplopen, en soms is het interessanter om zelf je kosten voor acupunctuur etc. te betalen in plaats van je hiervoor te verzekeren.

De basisverzekering is in principe overal gelijk, dus focus je vooral op de aanvullende zorgverzekeringen die de verzekeraar aanbied. Mocht je ervoor kiezen om geen aanvullende zorgverzekering af te sluiten en voor een budget zorgverzekering te kiezen is het goed om te checken of je zorgverzekeraar een contract heeft met de door jou gekozen zorgaanbieders(ziekenhuis, huisarts apotheek etc.).
Het is vervelend als je naar een andere zorgaanbieder moet of extra moet bijbetalen omdat deze niet in de basisverzekering van jouw keuze zit. Zeker bij budget zorgverzekeringen zijn niet altijd alle zorgaanbieders gecontracteerd.

Tarieven Kim Boelens – Praktijk voor acupunctuur  in 2023

In 2023 zijn de volgende tarieven van toepassing:

1e consult €62,50
Vervolgconsulten €55,-

Kinderen t/m 12 jaar:

1e consult €47,50
Vervolgconsulten €42,50

Na de behandeling mag je dit bedrag voldoen per overboeking en krijg je per mail de factuur. Deze factuur kun je indienen bij je zorgverzekeraar, en deze maakt het bedrag wat je vergoed krijgt weer terug naar jou over.

Let op: Check altijd je eigen polisvoorwaarden om zeker te zijn van de juiste bedragen & voorwaarden. Aan bovenstaande informatie kunnen geen rechten worden ontleend.