Stoppen met roken

Stoppen met roken.

In oktober wordt er door de media veel aandacht besteedt aan stoppen met roken doormiddel van de campagne stoptober. Tijd voor een blog over stoppen met roken, en wat acupunctuur hierin kan betekenen!

Dat roken slecht is voor je gezondheid weet iedereen, en dat is ook de reden waarom de meeste rokers ermee willen stoppen. Maar stoppen met roken is niet makkelijk. Of je nu in oktober wilt stoppen, als voornemen in het nieuwe jaar of een zelfgekozen moment, het is altijd een goed idee om te stoppen. De meeste rokers die willen stoppen met roken hebben vaak al meerdere pogingen gedaan om te stoppen met roken, maar starten toch weer met roken vanwege de sterke ontwenningsverschijnselen. De meeste rokers hebben wel eens gehoord dat acupunctuur ook een mogelijke ondersteuning is bij het stoppen. Ik leg je daar graag wat meer over uit.

Waarom is stoppen met roken zo lastig?

Bij het verbranden van een sigaret komen veel stoffen vrij, waaronder nicotine. Nicotine is de verslavende stof in een sigaret. De nicotine zorgt ervoor dat de roker zich prettig en ontspannen voelt. Bij het uitblijven van nicotine voelt de roker zich ongemakkelijk, opgejaagd, geïrriteerd, somber en is er een enorm verlangen naar een nieuwe sigaret (de verslaving).
Nicotine heeft invloed op het natuurlijke proces van dopamine in de hersenen. Dopamine staat ook wel bekend als het geluksstofje in de hersenen.
Een andere reden waarom het zo lastig is, is de gewoonte. De roker is gewend om de dag te starten met een sigaret en een kopje koffie, roken in de pauze, gezelligheid op feestjes etc.

Kan acupunctuur helpen bij stoppen met roken?

Ja, acupunctuur kan helpen bij stoppen met roken. De behandelingen zullen voornamelijk gericht zijn op de ontwenningsverschijnselen,  acupunctuur kan deze verminderen.

Als je ervoor kiest om te stoppen met roken, met begeleiding van Kim Boelens – Praktijk voor acupunctuur dan starten we met een gesprek waarin we uw rookgedrag in kaart gaan brengen. Wat is de reden dat je rookt? Waarom ben je ooit begonnen met roken, en welke redenen zijn er nu om te stoppen met roken? Zijn er al eerdere stoppogingen gedaan? Hiermee krijgen we inzicht in het rookgedrag, dit inzicht geeft je de regie en verhoogd de motivatie om daadwerkelijk te kunnen stoppen.
Tijdens dit gesprek spreken we een datum af dat je stopt met roken, en worden de acupunctuur behandelingen gepland. Bij iedere vervolgafspraak bespreken we hoe het stoppen gaat en behandelen we de ontwenningsverschijnselen zoals een opgejaagd gevoel, onrust, somber gevoel, geïrriteerdheid, meer eetlust, gewichtstoename etc.

Helaas kan acupunctuur nicotine niet vervangen, en zijn er ook geen kruidencombinaties die de nicotine kunnen vervangen.
Daarom raad ik aan om ook gebruik te maken van nicotinevervangers zoals nicotinepleisters, zuigtabletten, inhaler of mondspray.
Ik kijk graag met je mee welke nicotinevervanger geschikt is, en in welke hoeveelheid en hoe ze weer het beste kunnen worden afgebouwd.
Indien je geen nicotine vervangmiddelen wilt gebruiken, is dit uiteraard ook mogelijk en passen we de behandeling hier zoveel mogelijk op aan.

Tips bij stoppen met roken:

  • Doe een ademhalingsoefening als je zin hebt in een sigaret. Adem diep en langzaam in door je neus. Hou 5 seconden je adem in, en blaas daarna je adem uit zoals je gewend bent was het roken.
  • Drink een glas water.
  • Zorg dat er iets te eten is, zoals wortels, fruit, of kauw op een kauwgom of pak een suikervrij snoepje.
  • Zorg voor afleiding zoals wandelen, fietsen, handwerken, klussen etc.

Wil je meer informatie of een afspraak maken? Neem dan contact met mij op via mijn contactpagina.