Recept vegetarische bouillon.

Recept voor vegetarische bouillon.

Na de bottensoep is het tijd voor een vegetarische variant. Is deze net zo krachtig? Eerlijk, deze soep is minder krachtig maar nog steeds super goed voor je en heel veel beter als de kant en klare bouillon en bouillonblokjes. Dus mocht je echt geen bottensoep willen maken, zijn dit super alternatieven! Maar ook voor de vleeseters zijn deze bouillons een heerlijke variatie.

Waarom een vegetarische bouillon maken? Een vegetarische bouillon is super goed voor je weerstand, geeft je immuunsysteem een boost en ook je spijsvertering houdt van een goede bouillon. Ook zit deze bouillon vol met vitamines & mineralen.

Een andere optie is de zogenaamde “Mushroom Broth”, een van mijn favorieten. De paddenstoelen bouillon is ook echt een krachtpatser voor spijsvertering, en werkt licht koelend wat fijn is als je het snel warm hebt.

Laten we starten met de vegetarische bouillon. Dit is voor mij het ideale groente kliekjes recept. Alle kontjes van groentes, denk aan wortels, bleekselderij en prei maar ook de stronk van broccoli, bloemkool e.d. kun je hiervoor gebruiken.

Het recept voor +/- 1,5 liter bouillon.

Ingrediënten:

  • Halve kilo (biologische) groenten in totaal, dit mogen ook de restjes groente zijn! Denk aan wortels, bleekselderij, bloemkool, broccoli,  uien, knolselderij, prei, Chinese kool etc.
  • Kruiden: laurierblaadje, gember, peterselie.
  • Scheutje soyasaus
  • Zout en peper

Benodigdheden:

  • Een (soep)pan
  • Een zeef of vergiet

Tijdinvestering:
De voorbereiding duurt een half uurtje, de soep mag ongeveer 2 uur trekken.

Hoe maak je het:

  • Was de groente, en snijdt in stukjes. Snijdt de gember fijn.
  • Doe de groente in de (soep)pan, en vul dit af met het water (1,5 liter). Zorg ervoor dat alle groente onder water staan. Voeg evt. nog wat water extra toe.
  • Voeg ook de kruiden (gember, peterselie en laurier) toe.
  • Laat minimaal 2 uur trekken, langer mag ook.
  • Als de soep klaar is met trekken zeef je de bouillon (en vang deze op!). De groente mag je wegdoen, deze zijn helaas niet meer lekker.
  • Breng de bouillon op smaak met soyasaus, en eventueel peper en zout.

De bouillon is nu klaar voor gebruik. Je kunt dit als basis voor soep gebruiken, maar ook als bouillon drinken. Je kunt de soep ook wecken (voorkeur) of invriezen.

*******

Mushroom Broth/Paddenstoelen bouillon.

Ingrediënten:

  • Scheutje olijfolie
  • Groente:  2 wortels, prei, 2 uien
  • 800 gram champignons of andere paddenstoelen
  • Kruiden: 2 teentjes knoflook, peterselie, laurierblad, tijm, peper en zout.
  • 3 liter water

Benodigdheden:

  • Een (soep)pan
  • Een zeef of vergiet

Tijdinvestering:
De voorbereiding is een half uurtje werk, de soep mag ruim een uur trekken.

Hoe maak je het:

  • Was de groente en snijdt in stukken. Maak de champignons schoon en snijdt in kwarten.  Pers de knoflook. Snijdt de peterselie klein.
  • Voeg olijfolie toe aan de pan, voeg de groente toe zodra de olie heet is. Wok de groente totdat deze zachter is en voeg daarna nog een minuut de knoflook toe.
  • Zodra de groenten zacht zijn voeg de champignons (of andere paddenstoelen) toe, samen met de peterselie, tijm en laurier. Wok dit mee tot het vocht van de champignons vrij komt.
  • Als het vocht vrijgekomen is voeg je het water toe en laat je dit minimaal 1 uur sudderen.
  • Giet de bouillon af (en vang op!). Helaas kun je champignons en groente niet meer eten want dit is niet meer lekker. De bouillon is nu klaar. Breng eventueel op smaak met peper en zout.
    Je kunt deze bouillon nu drinken, gebruiken als basis van soep, wecken (voorkeur) of invriezen.

Succes!