Recept Congee

Congee

Congee is een hartige rijstepap of rijstsoep. In het Chinees heet congee “Shi Fan” wat rijstwater betekend. Congee is naar mijn mening een heerlijk “comfortfood” voor elk moment van de dag. In Azië gebruiken ze het veel als ontbijt, maar je kunt dit ook prima eten als lunch of lichte avondmaaltijd. Ook kinderen zijn er dol op, zeker als ze zelfs hun toppings mogen kiezen. Ieder land heeft zijn eigen tradities en variaties.

De voordelen van congee als ontbijt (lunch, of avondeten) zijn: het is super voedzaam en harmoniseert je vertering. Het is een fijne keuze als je op dat moment moeilijk je voeding kunt binnenhouden vanwege bijvoorbeeld ziekte, misselijkheid bij zwangerschap of na een operatie. Volgens de Chinese voedingsleer ondersteunt congee je “midden”, waarmee bedoelt wordt dat het fijn is voor je spijsverteringsorganen, en het helpt je om je Qi (= energie) te versterken. Mooie start van je dag lijkt mij! En dit kun je nog bijsturen door je toppings aan te passen aan je behoefte op dat moment.

Ik deel graag met je het basis recept en lekkere toppings.

Het basisrecept.

Hoeveelheid: Voor 5 tot 6 porties, afhankelijk wat je er voor toppings aan toevoegt.

Ingrediënten: Ongeveer 300 gr rijst (bij voorkeur biologische jasmijn of basmati rijst. Deze rijst soorten geven de fijnste structuur, maar andere rijstsoorten zijn ook prima) water of bouillon, snufje zeezout.

Benodigdheden: Een pan, een zeef en een kopje.

Tijdsinvestering: Het maken van de congee kost niet veel tijd, maar het moet lang weken en koken. Houdt hier rekening mee als je congee wilt maken.

Hoe maak je het?
Laat de rijst een nachtje (6 tot 12 uur) in ruim koud water weken.
Daarna mag je de rijst opvangen en het weekwater wegdoen, dit heb je niet meer nodig. Daarna spoel je de rijst nog even af.
De rijst mag je vervolgens 3-5 uur zachtjes koken tot een pap op de laagste stand van je fornuis. De verhouding is 1 op 6, dus 6x zoveel water als rijst. Dit kan in een bouillon of water, net wat je lekker vindt en in huis hebt. Met bouillon maak je de congee wel nog krachtiger en voedzamer. Tijdsduur is afhankelijk van de soort rijst die je hebt gekozen en de papstructuur die je wilt. Ik gebruik zelf vaak basmati rijst en dat duurt ongeveer 4 uur.
Hierna is je basis congee klaar. Je kunt dit prima in de koelkast bewaren en opwarmen wanneer je nodig hebt. Mijn ervaring is dat je dit tot wel 5 dagen in de koelkast kan bewaren.

Tijd voor de toppings!:

Zoete toppings: Gewelde abrikozen, gewelde rozijnen, dadels, verwarmde appel, verwarmde peer, noten, pijnboompitten.
Hartige toppings: Tauge, kombu (zeewier), bosui, gember, paddenstoelen, chinese kool, wortel, tofu, venkel, ei, restjes vlees of vis (kip, zalm, garnalen, varkensvlees etc).
Kruiden: Venkelzaad, anijszaad, dille, koriander, peterselie, kardemon etc. 
Dressing: Sojasaus, rijstwijn, honing.

Lekkere combinaties:
Een lekkere zoete combinatie voor een gezond ontbijtje met kinderen:
Congee, met stukjes appel, rozijnen, kaneel & honing.

Een fijne combinatie als je wat verkouden bent en slijm in je keel hebt:
Congee met wortel, tijm & gember.

Een combinatie voor als je buik onrustig is (bijvoorbeeld als je de dag ervoor teveel hebt gegeten):
Congee met dille, venkel, citroenmelisse & anijszaad.

Succes!