Recept bottenbouillon
Recept voor een ouderwetse bottenbouillon (Bone Broth)
Als je het over gezonde voeding hebt kan soep niet ontbreken. Er zijn veel verschillende soorten soepen, en allemaal heerlijk!
De basis is bouillon, en dit kun je natuurlijk kant en klaar kopen maar dit is lang niet zo voedzaam als zelf getrokken bouillon. Bouillonblokjes zijn niet meer als een blokje smaakmakers met erg veel zout en toevoegingen, dus wat mij betreft laat je die in de winkel liggen 😉
Tijd om eens zelf bouillon te maken, net zoals onze grootouders dat deden. Eens geproefd weet je dat dit gewoon het allerlekkerst is, en jij kunt dit ook! Moeilijk is het niet, het maken kost je een uurtje en het sudderen de hele dag. Maak de bouillon dus op een dagje dat je toch thuis aan het werk bent.
Er worden veel voordelen van deze soep beschreven; het is een voedzame krachtige bouillon, vol met mineralen & aminozuren (een natuurlijke multivitaminen!).
Dit is de ideale soep voor na je bevalling, als je niet fit bent en je weerstand wel een oppepper kan gebruiken.
Dus mocht je iemand kennen die net bevallen is, geef deze soep cadeau dat wordt zeker gewaardeerd (mits ze niet vegetarisch is natuurlijk, maar kijk dan eens hier, daar wordt een Mushroom Broth uitgelegd).
Bottensoep dus 😊 Hier komt het recept:
Ingrediënten:
- Verschillende botten, met en zonder vlees. Botten zonder vlees kunnen de karkassen van kip zijn, maar ook schenkel, mergpijp e.d. Vraag bij je (biologische) slager om de botten, liefst niet bevroren.
Voor de soep kun je diverse botten gebruiken, kip heeft meer een verwarmde werking, rund is meer neutraal en lam is verhittend. Je hebt ongeveer 1 kg botten nodig voor 3 liter soep. - Groenten, zoals uien, wortel, bleekselderij, prei en knolselderij. Ik neem vaak evenveel groente als botten, dus 1 kg groente.
- 3 liter water.
- Kruiden: Laurierblaadje, (verse) tijm, verse peterselie.
- Scheut azijn
Benodigdheden:
- Een grote soeppan
- Eventueel een tang
- Zeef/ vergiet
- Oven of braadpan
Tijdsinvestering:
Met het snijden van de groente en voorbereiden met je ongeveer een half uur tot een uur bezig.
De suddertijd van de soep kan 12-24 uur duren!
Hoe maak je de soep?
- De botten zonder vlees mogen in een grote (soep)pan, gooi hier een scheut azijn bij (dit doe je om de mineralen uit de botten te trekken). Voeg zoveel water toe dat alle botten onder water staan.
- Heb je weinig tijd kun je deze stap overslaan, maar voor een lekkere smaak is deze stap aan te raden.
Braadt de overige botten met vlees tot ze mooi bruin zijn. Dit kun je in een braadpan doen, of in de oven. Zodra ze mooi bruin zijn mogen ze bij de rest van de botten in de (soep)pan. Zorg ervoor dat ook deze botten dan weer onder water staan (voeg evt. meer water toe) - Tijdens het braden snij je de groentes in kleine stukken. Je kunt diverse groentes gebruiken zoals wortel, bleekselderij, prei, uien, knolselderij etc. Als je de groentes hebt gesneden voeg je deze ook toe. Zorg ervoor dat de groentes ook onder water staan. Meestal gebruik je in totaal zo’n 3 liter water.
- Voeg je kruiden toe, ik gebruik zelf graag wat tijm en laurierblad. De peterselie kun je het laatste uurtje nog toevoegen.
- Tijd om de soep te laten sudderen. Laat de soep rustig de hele dag opstaan. Mocht je de soep in de ochtend al maken, zet hem dan voor het slapengaan uit. Hoe langer de soep suddert, hoe lekkerder die wordt!
- Klaar met sudderen? Tijd om de botten te verwijderen met een tang (als je die hebt) en de rest van de soep af te gieten met een vergiet of zeef. Vergeet niet je bouillon op te vangen. De groente en het vlees zijn niet meer lekker, dus deze mag je wegdoen. Eventueel kun je de soep verder op smaak brengen met peper en zout.
De bouillon is klaar! Je kunt de bouillon nu gebruiken, wecken (voorkeur) of invriezen. Geniet ervan 😊