Menstruatieklachten

Menstruatieklachten

Op menstruatieklachten lijkt soms nog wel een taboe te zitten, er wordt nauwelijks over gesproken.
Veel meisjes en vrouwen denken dat menstruatieklachten er bij horen. Maar dit is onjuist, een menstruatie hoort geen lichamelijke en/of emotionele klachten te geven.
Acupunctuur kan de klachten van je menstruatiecyclus verminderen.

De menstruatiecyclus

Een gezonde menstruatiecyclus is regelmatig en duurt een dag of 28, waarvan een dag of 5/6 bloedverlies. Bij een gezonde cyclus horen geen lichamelijke of emotionele klachten.
Veel meisjes en vrouwen hebben een kortere of juist een veel langere cyclus. Ook een onregelmatige cyclus komt veel voor. Sommige meisjes en vrouwen hebben nauwelijks bloedverlies, andere juist heel veel bloedverlies.
Door de hormoonwisselingen voor en tijdens de menstruatie kunnen er lichamelijk en emotionele klachten ontstaan.
Veel voorkomende klachten zijn: pijn in de buik, vermoeidheid, hoofdpijn (migraine), gewrichtspijn, pijn in de (onder)rug, gevoelige borsten, maar ook prikkelbaarheid, stemmingswisselingen en een somber gevoel.
Veel van deze klachten vallen onder het bekende PMS, Premenstrueel Syndroom.

Acupunctuur en menstruatieklachten

Acupunctuur helpt bij menstruatieklachten. Met acupunctuur wordt er gewerkt aan de innerlijke energiebalans, waardoor menstruatieklachten verminderen. 

Dit blijkt ook uit onderzoek:
In een systematic review werden in totaal 19 onderzoeken vergeleken om het effect van acupunctuur en kruiden vast te stellen. Beide behandelmethoden zorgden voor een vermindering van premenstruele klachten van 50% of meer. Uit dit onderzoek bleek dat acupunctuur significant effectiever is dan een placebo.
Wil je hier meer over lezen? Klik dan hier voor het onderzoek of klik hier voor een Nederlandse vertaling.

Belangrijk is om een medische oorzaak uit te sluiten, hiervoor kun je het beste naar je eigen huisarts gaan. Soms komen menstruatieklachten door endometriose, een vleesboom of een cyste. Het is goed om dit uit te sluiten. Vaak wordt er ook geen reden gevonden en dan is acupunctuur een goede mogelijkheid om de klachten te verminderen.

Benieuwd hoe ik jou kan helpen?

Neem contact met mij op via de contactpagina.