De overgang

De overgang

De overgang (of menopauze) is een fase in het leven die elke vrouw mee mag maken. Het is een periode waarin er afscheid genomen wordt van de vruchtbare levensfase. De hormonen gaan op zoek naar een nieuw evenwicht.
In het oude China was dit een bijzondere periode. In deze levensfase transformeerde de vrouw in een oudere dame, met rimpels en veel wijsheid. Zij kregen hierdoor een hogere status in het dorp.

Klachten tijdens de overgang

Gemiddeld zijn vrouwen 45-55 jaar als zij in de overgangsfase komen. Je spreekt van de overgang als de vrouw al 1 jaar geen menstruatie meer gehad heeft.
Klachten die veel voorkomen in de overgang zijn: nachtelijk zweten, warmte opwellingen (opvliegers), stemmingswisselingen, vermoeidheid, hoofdpijn, gewrichtspijnen, gewichtstoename, verlaagd libido en hartkloppingen.

Wat kan acupunctuur doen bij overgangsklachten?

Acupunctuur richt zich vooral op het herstellen van de energiebalans, waardoor de klachten in veel gevallen in heftigheid en frequentie verminderen.
Gemiddeld kun je na 4/5 behandelingen vaststellen of acupunctuur het gewenste effect heeft, en hoeveel behandelingen er nog nodig zijn om op een prettige manier de overgang door te maken.

Wat kun je zelf doen om de klachten van de overgang te verminderen?

  • Belangrijk is om stress te verminderen in de periode van de overgang, maar liever verminder je de stress al in de jaren ervoor. Stress kost je lichaam namelijk veel energie en die energie kun je beter gebruiken voor het herstellen van je nieuwe hormoon balans (wat de klachten van de overgang kan veroorzaken). Het fijnste is een regelmatige levensstijl,  met een goede balans in werkzaamheden, ontspanning en op regelmatige tijden eten.
  • Voeding kan ook een rol spelen bij het verergeren van klachten. Zo kan (een overmaat aan) koemelkproducten, zoals melk, yoghurt etc) leiden tot meer warmte opwellingen en mentale onrust. Als algemeen advies raad ik aan om dagelijks te koken met verse groente van het seizoen. Ook is het verminderen van koffie & alcohol aan te raden, deze zijn energetisch erg warm en kunnen leiden tot meer warmte opwellingen.
  • Stoppen met roken. Roken is energetisch ook erg warm en veroorzaakt om die reden meer overgangsklachten zoals warmte opwellingen.

Wist je dat?

In de klassieke teksten van de Chinese Geneeskunde staat er over de overgang het volgende geschreven: Als een vrouw 7 x 7 jaar is, stopt haar menstruatie. De energie die niet meer gebruikt wordt voor de menstruatie mag ze nu voor haarzelf gebruiken.
Dit is een belangrijke tekst wat vaak wordt vergeten als vrouwen in de overgang zijn. Het is een overgang naar een nieuwe levensfase. De kinderen zijn al wat ouder, of zelfs het huis uit, de zorg wordt minder, je hebt veel levenservaring opgedaan en ook op werkgebied zijn vaak de grootste stappen op het gebied van carrière al behaald.  Het is een mooie periode om eens na te denken over wat JIJ wilt!

 

Benieuwd hoe ik jou kan helpen?

Neem contact met mij op via de contactpagina.