Blog

rekenmachine op financieel formulier

Vergoedingen zorgverzekering in 2024.

De zorgpremies voor het nieuwe jaar zijn weer bekend gemaakt en ook de vergoedingen in de aanvullende verzekeringen. Acupunctuur wordt ook volgend jaar weer vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering.
Lees verder…

Houten krat met biologische groenten

Tips voor je boodschappen.

Gezonde voeding, en je boodschappen. Een onderwerp waarover veel gepraat wordt, ook in de praktijk. Maakt het iets uit in welke winkel je je boodschappen haalt?
Ik probeer in deze blog wat tips te geven over je boodschappen.
Lees verder…

 

bottenbouillon

Recept bottenbouillon

Als je het over gezonde voeding hebt kan soep niet ontbreken. Er zijn veel verschillende soorten soepen, en allemaal heerlijk!
De basis is bouillon, en dit kun je natuurlijk kant en klaar kopen maar dit is lang niet zo voedzaam als zelf getrokken bouillon. Bouillonblokjes zijn niet meer als een blokje smaakmakers met erg veel zout en toevoegingen, dus wat mij betreft laat je die in de winkel liggen 
Lees verder…

 

warme rijsten pap met appels en rozijnen

Recept Congee

Congee is een hartige rijstepap of rijstsoep. In het Chinees heet congee “Shi Fan” wat rijstwater betekend. Congee is naar mijn mening een heerlijk “comfortfood” voor elk moment van de dag. In Azië gebruiken ze het veel als ontbijt, maar je kunt dit ook prima eten als lunch of lichte avondmaaltijd.
Lees verder…

 

Wat is gezonde voeding?

Er zijn vele boeken en richtlijnen geschreven over gezonde voeding en ze hebben allemaal een eigen visie op gezonde voeding. Denk aan de schijf van 5, koolhydratenarme voeding, ketodieet, paleo, vegan en zo meer.
Mijn visie op gezonde voeding is gebaseerd op de Chinese voedingsleer met een Hollandse twist.
Lees verder…

 

vegetarische bouillion

Vegetarische bouillon.

Na de bottensoep is het tijd voor een vegetarische variant. Is deze net zo krachtig? Eerlijk, deze soep is minder krachtig maar nog steeds super goed voor je en heel veel beter als de kant en klare bouillon en bouillonblokjes. Dus mocht je echt geen bottensoep willen maken, zijn dit super alternatieven! Maar ook voor de vleeseters zijn deze bouillons een heerlijke variatie.
Lees verder…

 

De winter komt eraan

De dagen worden korter, de avonden worden langer. Het einde van de herfst is in zicht en de winter komt eraan. Het is tijd om een stapje terug te nemen.

In de Chinese Geneeskunde wordt elk seizoen gekoppeld aan het elementen. Je hebt de elementen Aan elk element zit een seizoen gekoppeld, Het element wat hoort bij de winter is water. Bij het element water hoort de nierenergie. Lees verder…

 

Borstvoeding.

Borstvoeding is de meest natuurlijke voeding voor je baby. In borstvoeding zitten alle voedingstoffen en antistoffen die je baby nodig heeft. Naast voeding, biedt borstvoeding ook troost, moederwarmte en veiligheid.
Het is een natuurlijk proces, wat tijdens de zwangerschap al wordt voorbereid in de borsten van de aanstaande moeder.
Lees verder…

Red mushrooms autumn

De herfst komt eraan.

De dagen worden korter, de avonden worden weer wat langer. De zomer is nu echt voorbij. Als je naar buiten kijkt zie je de bladeren al van de bomen vallen, en de paddenstoelen schieten alweer uit de grond. De herfst is echt begonnen.
Zelf vind ik de herfst een van de mooiste seizoenen, met de prachtige kleuren in het bos.
Lees verder…

Lady balancing on a slack line

Balans, Yin en Yang.

Balans is nu een veelbesproken onderwerp, veel mensen hebben het over rust en balans vinden in je leven. Maar wat is nu balans? Ik ga proberen uit te leggen in deze blog wat balans inhoudt volgens het yin en yang principe.
Lees verder…

 

Je weerstand verhogen!

 

Ik merk het alweer enkele dagen om mij heen, veel mensen voelen zich niet fit. Griepje hier, flink verkouden daar en diarreeklachten. Absoluut niet fijn!
Mijn zoontje kwam gisteren ook thuis met buikpijn & diarree. Gelukkig vertelde hij het meteen, en heb ik hem preventief behandeld en zijn buikje verwarmd met de moxalamp.
Lees verder…

Acupunctuur bij hoofdpijn en migraine

Hoofdpijn is een veel voorkomende klacht waar je veel last van kunt hebben. Er zijn mensen die soms hoofdpijn hebben, terwijl andere mensen er zeer regelmatig last van hebben. Ook de intensiteit van hoofdpijn varieert enorm van “een beetje” last tot ziekmeldingen op je werk/school omdat de hoofdpijn zo heftig is.
Veel mensen hebben profijt van acupunctuur bij hoofdpijn en migraine klachten.
Lees verder…
 

De lente komt eraan.

In de ochtend hoor je de vogeltjes weer fluiten en buiten wordt het groener. Het einde van de winter is in zicht en de lente komt eraan. In de Chinese Geneeskunde wordt elk seizoen gekoppeld aan het elementen. Je hebt de elementen vuur, aarde, metaal, water & hout. Aan elk element zit een seizoen gekoppeld, maar ook een smaak, kleur, orgaan en nog meer. Het element wat hoort bij de lente is hout. Bij het element hout hoort de leverenergie.
Lees verder…

 

paardebloem in de wind

Hooikoorts & acupunctuur

Heerlijk, die lente! Lekker naar buiten, fietsen, wandelen, picknicken & buiten sporten. Maar als je last van hooikoorts hebt, is dat allemaal niet fijn. Ongeveer 1 op de 5 mensen heeft last van hooikoorts. Veel voorkomende klachten zijn jeuk, loopneus, keelpijn, benauwdheid, branderige ogen, vermoeidheid en niezen.
Lees verder…

 

hartje gemaakt met handen over de zon

De zomer komt er weer aan!

21 juni is het weer zover, de zomer start! Voor heel veel mensen is dit hun favoriete seizoen,  langer daglicht, kortere nachten en heerlijke temperaturen buiten. Het is niet voor niks dat veel mensen in dit seizoen vakantie nemen.
Lees verder…

Kerststress

December is een drukke periode als het gaat om feestdagen. Op het begin van de maand heb je het sinterklaasfeest, gevolgd door kerstmis en oud & nieuw. Een leuke, drukke en gezellige periode.
De kerstboom staat in bijna iedere woonkamer, er worden kerstkaartjes geschreven en verstuurd, cadeautjes worden voor elkaar gekocht. Maar ook kerstborrels en diners bij verenigingen, je werkgever en de school (van je kinderen).
Lees verder…

Een chinees sprookje

 

Als eerste wil ik jullie vanaf deze plek een ontzettend fijne kerst toewensen.
Geniet van de komende dagen, hoe je de komende dagen ook invult.

De laatste tijd vind ik het leuk om buitenlandse sprookjes te lezen. Super interessant om achter de gedachten en filosofieën van deze verhalen te komen. Deze week wil ik graag een Chinees sprookje met jullie delen. 
Lees verder…

 

Top 5 goede voornemens

Als eerste ook vanaf deze plaats: HAPPY NEW YEAR! Ik hoop dat het jaar 2020 je veel moois mag brengen.

Het nieuwe jaar is weer van start. Voor de meeste mensen de tijd om weer vol goede moed het nieuwe jaar te starten met goede voornemens. Lukt het jou om de voornemens dit jaar te behalen?
Het is goed om voor jezelf doelen te stellen, go for it! Maar maak het jezelf niet te lastig, zorg ervoor dat je doelen haalbaar zijn. Lees verder…