Acupunctuur ondersteuning bij IVF/IUI/ICSI

Acupunctuur ondersteuning bij IVF/IUI/ICSI

Zwanger worden gaat helaas niet bij iedereen vanzelf. Steeds meer koppels hebben vruchtbaarheidsproblemen. Er wordt veel gebruik gemaakt van medische trajecten zoals IUI, IVF & ICSI. Dit zijn intensieve trajecten in het ziekenhuis om de kans op een zwangerschap te vergroten.
Mocht je op zoek zijn naar een natuurlijke manier om de slagingskans van een IVF/IUI/ICSI poging te vergroten, is acupunctuur zeker het overwegen waard.

Voorbereiding op een IUI/IVF/ICSI met acupunctuur

Acupunctuur is helaas geen wondermiddel die een zwangerschap kan garanderen. Acupunctuur kan de kansen op een zwangerschap wel vergroten.
Als je gebruik wilt maken van acupunctuur bij IUI, IVF en ICSI raadt ik je aan om je lichaam 3 maanden voordat je met het medische traject start een tijd van rust te gunnen. In deze tijd  worden er acupunctuurbehandelingen gepland die erop gericht zijn om je lichaam weer in balans te krijgen en op de zwangerschap voor te bereiden. Hiermee vergroot je de kansen op een geslaagde poging IVF/IUI/ICSI.

We brengen je cyclus in kaart door een Basal Body Temperatuurcurve (BBT) bij te houden. Dit is een temperatuurcurve die een maand lang ingevuld mag worden. Mocht je al een temperatuurcurve hebben bijgehouden is het fijn als je deze meeneemt naar het consult.
Verder zal ik tips geven over voeding & leefstijl.

Ondersteuning van acupunctuur tijdens het IUI/IVF/ICSI traject

Op het moment dat je start met het IUI/IVF/ICSI traject zijn de behandelingen gericht op de bijwerkingen van de medicatie, vermindering van stress en rust in de baarmoeder. Onderzoeken hebben aangetoond dat een acupunctuurbehandeling voorafgaand aan de terugplaatsing de kans op een zwangerschap vergroot.
In mijn praktijk probeer ik altijd op de dag zelf, voorafgaand aan de terugplaatsing, een behandeling in te plannen. Ook als de terugplaatsing op een weekenddag of feestdag gepland is.
Na de terugplaatsing worden vaak nog enkele behandelingen gepland om de innesteling te ondersteunen.

Hoeveel behandelingen zijn er nodig?

Chinese Geneeskunde is maatwerk, en tijdens het 1e consult bepalen we samen welke ondersteuning wenselijk is.  Bij behandelingen acupunctuur gericht op ondersteuning ICSI/IVF/IUI zijn wel meerdere behandelingen nodig. In de voorbereidingsperiode, die bij voorkeur 3 maanden duurt wordt er wekelijks een consult gepland, rondom de terugplaatsing zelf is vaak één consult gepland, en ook na de terugplaatsing zijn behandelingen aanbevolen om de innesteling te ondersteunen.
Naast acupunctuur zijn ook goede voeding & leefgewoontes belangrijk. Hierover geef ik je advies tijdens de consulten.

Onderzoeken naar studies IVF & acupunctuur

Eén van de meest bekende onderzoeken is het onderzoeken is het onderzoek van Wolfgang E. Paulus. Hij heeft het zogenoemde “Paulus protocol” ontwikkeld. In dit onderzoek zijn 160 vrouwen onderzocht, voor hun 3e IVF poging. De eerste groep is behandeld met acupunctuur volgens het “Paulus protocol” en hiervan was 42,5% zwanger, de 2e groep had geen acupunctuurbehandelingen en daarvan was 26,3% zwanger.

Wil je meer weten over acupunctuur & ondersteuning bij IVF/IUI/ICSI,
of wil je direct een afspraak maken? Neem gerust contact met mij op.