Acupunctuur na de bevalling
Acupunctuur na de bevalling
Gefeliciteerd met je baby! Een nieuwe periode breekt aan, waarin de zorg van je baby de komende tijd voorop staat. Hoe je bevalling ook gegaan is, je hebt een topprestatie geleverd, en daar mag je trots op zijn!
Als je eenmaal bevallen bent, dan ben je nog niet meteen weer je oude zelf. Het kost vaak veel tijd en energie om je lichaam en je geest te laten herstellen van je zwangerschap en bevalling. Daar komt nu ook de zorg van je baby bij.
Herstel na de bevalling
Een bevalling heeft een enorme lichamelijke en emotionele impact op het vrouwelijk lichaam. Het kost het veel kracht en energie om een kindje op de wereld te zetten. Het maakt hierbij niets uit of dit een vaginale bevalling is of een keizersnede.
Ook in de weken erna vraagt het veel energie van de vrouw om lichamelijk en emotioneel te herstellen. En natuurlijk heeft de kersverse mama het vooral druk met de zorg voor de baby.
Het is belangrijk om na de bevalling tijd en vooral rust te nemen om te herstellen, luister goed naar je lichaam.
“Als het goed met de mama gaat, kan zij ook goed voor haar baby zorgen.”
Acupunctuur helpt bij herstel
Acupunctuur kan ondersteunen bij het herstel na de bevalling, denk hierbij aan:
- Vermoeidheid en uitputting
- Emotionele disbalans
- Bij borstvoedingsproblemen, te veel of te weinig melk of een beginnende borstontsteking
- Aambeien
- Herstel litteken keizersnede
Ook de steeds bekendere behandeling “mother warming” is mogelijk in mijn praktijk.
Mother warming
In het oosten is “mother warming” zeer populair. Dit is een behandeling gericht op het verwarmen van de buik en onderrug voor een sneller herstel na een bevalling. De warmte geeft een helend effect, het verlicht pijn, en helpt het lichaam weer terug te keren naar het oorspronkelijke energieniveau. Ook wordt het verwarmen van de buik en onderrug als zeer prettig ervaren.
Het verwarmen van de buik en onderrug gebeurt met een moxa lamp of moxa-stick.
De behandeling kan plaats vinden vanaf dag 5 na de bevalling, en mag desgewenst thuis enkele keren herhaalt worden. Hiervoor krijg je een moxa-stick mee naar huis. Op een later tijdstip starten met “mother warming” kan natuurlijk ook.
“Mother warming” kan niet worden toegepast bij vrouwen die last hebben van hitte kenmerken zoals overmatig zweten, koorts, infecties en bij de wond/litteken van een keizersnede.
Wist je dat?
Wist je dat het advies in China is om de eerste maand na de bevalling niet naar buiten te gaan, en zoveel mogelijk op bed te blijven liggen? Er wordt voor de vrouw gezond gekookt, het huishouden wordt gedaan, en bezoek (op directe familie na) wordt afgehouden tot een later tijdstip. Dit doen ze om de weerstand van de kraamvrouw weer te verhogen.
In onze huidige maatschappij past dit niet, er wordt veel van de nieuwe mama verwacht en dit gaat ten koste van de gewenste rust.
Tips voor een fijne kraamperiode
- Zorg voor hulp. Na de kraamweek stopt de kraamhulp, en is het heel erg fijn als er hulp is van je ouders, je schoonouders, andere familieleden of vrienden. Denk hierbij aan het koken van verse maaltijden. Voor de meeste mensen is het een kleine moeite om wat extra te koken, en het is een groot gebaar voor de kraamvrouw en haar gezin. Ook is het fijn als het huishouden de eerste periode gedaan wordt, indien mogelijk kun je hiervoor ook een huishoudelijke hulp voor inhuren. Op die manier kun jij je focussen op de baby en jezelf.
- Het is fijn om een luisterend oor te hebben, en lieve begripvolle mensen om je heen te hebben die je kunnen steunen.
- Houdt jezelf warm. Doe dit door warme kleding aan te trekken, en warme maaltijden te eten. Zeker in de winterperiode is dit belangrijk. In de zomerperiode is het belangrijk om erop te letten dat je niet in de tocht komt en hierdoor een kou vat. Let ook op de airconditioning en ventilators, deze kunnen ongemerkt ook voor koude en tocht zorgen.
- Zorg voor goede, verse voeding. In de periode na bevalling is het belangrijk om verse voeding te eten. Goede voeding bevordert het herstel na de bevalling. In de kraamperiode zijn soepen een goede maaltijd om van aan te sterken, vooral (verse zelfgemaakte) kippensoep staat hierom bekend.
- Borstvoeding is de natuurlijkste voeding voor je baby, zorg ervoor dat de borstvoeding je niet uitput. Bij problemen is het verstandig om een lactatiedeskundige mee te laten kijken. Blijf er niet mee aan tobben, er zijn voldoende opgeleide mensen en ervaringsdeskundige die met alle liefde met je mee willen kijken. Denk hierbij ook aan de borstvoedingsvereniging La Leche League.
Borstvoeding geven is ook een waardevol moment van rust voor de mama.
Benieuwd hoe ik jou kan helpen?
Neem contact met mij op via de contactpagina.