Voorbereiding op de bevalling

Voorbereiding op de bevalling

De geboorte van je baby, waar je waarschijnlijk al maanden naartoe leeft. De bevalling is voor veel vrouwen een spannend moment waar je je graag zo goed mogelijk op wilt voorbereiden.
Wetenschappelijke studies hebben laten zien dat acupunctuur kan helpen bij een goede voorbereiding op de bevalling. Uit de onderzoeken kwam naar voren dat acupunctuur ondersteunt om de bevalling soepeler en vlotter te laten verlopen.

Zwangerschapsverlof

Met 36 weken mogen de meeste vrouwen in Nederland met zwangerschapsverlof. Tijd om rustiger aan te gaan doen, en je voor te bereiden op de bevalling.
Dit is ook het moment om te starten met acupunctuur ter voorbereiding op de bevalling. De behandelingen zijn erop gericht om meer energie te krijgen, spanning voor de bevalling te verminderen en zo het lichaam voor te bereiden op de bevalling. Deze  acupunctuur behandelingen staan ook bekend als pre birth behandelingen.

Hoe gaat een pre birth behandeling?

De eerste behandeling vindt plaats in week 36, en vinden wekelijks plaats tot aan de bevalling. De pre birth behandelingen richten zich op een fijne en vlotte bevalling, maar als het nodig is kunnen ook andere (zwangerschaps)klachten mee behandeld worden.
Indien gewenst kan ik ook tips meegeven over acupunctuur punten die gemasseerd kunnen worden tijdens de bevalling ter ondersteuning van de weeën, pijnklachten en ontspanning. Dit noem je acupressuur. Dit kun je met de juiste instructie zelf (laten) toepassen tijdens de bevalling door bijvoorbeeld je partner.

Inleiden met acupunctuur

Als je over de 40 weken zwanger bent, en inleiden nodig wordt geacht kan acupunctuur ook een optie zijn. Acupunctuur kan, als het lichaam en de baby er aan toe zijn, het lichaam stimuleren om de bevalling op gang te zetten. Deze behandelingen worden alleen gedaan indien je toestemming hebt van je verloskundige of gynaecoloog.

Wetenschappelijk onderzoek naar acupunctuur bij zwangerschap

De universiteit van Mannheim heeft een studie onder 800 zwangere vrouwen uitgevoerd waaruit bleek dat de vrouwen die behandeld zijn met acupunctuur een kortere bevalling (gemiddeld 2 uur korter) hadden.
Een ander onderzoek van dr. Michaela Gross van de universiteit van Keulen kwam tot de conclusie dat acupunctuur als voorbereiding op de bevalling ervoor zorgde dat de zwangere vrouwen minder pijn ervaarde tijdens de bevalling en meer energie behouden tot de persfase.

Wil je meer willen weten over acupunctuur & voorbereiding op de bevalling?
neem gerust contact met mij op. Ik beantwoord je vragen graag.